Aşkın Son Mevsimi'nde Tolstoy


the last station, leo tolstoy, helen mirren

2009 yapımı etkileyici bir film; ‘Aşkın Son Mevsimi’.  Yönetmenliğini Michael Hoffman’ın yaptığı, başrolleri Christopher Plummer, James McAvoy ve Hellen Mirren’ın paylaştığı bu yapıt son zamanlarda izlediğim en iyi dönem filmlerinden diyebilirim.
   
Film Rus yazar Lev Nikolayeviç Tolstoy’un hayatının son yıllarında yaşadıklarını, fikirlerini, Marksizm’den etkilenerek  köylülere mülkiyet hakkı verilmesi için başlattığı hareketi  konu almasına rağmen aşk ve evlilik teması üzerinde daha çok durulmuş, böylece film sıkıcı bir biyografi olmaktan çıkarılarak  keyifle izlenebilecek romantik bir dönem filmi haline getirilmiş.

  
Filmde özellikle vurgulamam gereken  unsur ise kesinlikle oyuncuların başarısı. Helen Mirren filmde Tolstoy’un eşi Sophie rolünde tek kelimeyle mükemmel.  Başarılı oyuncu bu rolüyle Roma film Festivali’nde de En İyi Kadın Oyuncu ödülüne layık görülmüştü.  James McAvoy ise Tolstoy’un kültürlü, zeki ama aşk konusunda başarısız olan sekreteri Valentin Bulgakov’u canladırıyor.  Sıkı bir Tolstoy hayranı olan Valentin aynı zamanda, para ve şöhreti tercih etmeyip toplum için sanat yapan ve bu yüzden eşiyle arası bozulan yazarın en büyük destekçilerinden. Filmde Tolstoy’un aşk hakkındaki fikirleri sayesinde duygusal yaşamındaki sorunlara çözümler buluyor ve her geçen gün yazara olan bağlılığı biraz daha artıyor.
aşkın son mevsimi
    
Kısacası ‘Aşkın Son Mevsimi’ , bir biyografiden beklendiği gibi yazarın tüm hayatını izleyiciye sunmamakla birlikte edebi ve siyasi duruşu hakkında bizi bilgilendiriyor ve dönem Rusya’sıyla ilgili fikir edinmemizi sağlıyor. Edebiyata ve dönem filmlerine ilgi duyanlar mutlaka izlemeli.  

PUANIM: 7.5
IMDB PUANI:7