EN İYİ 3 Ayşe Kulin Romanı



İlk En İyi 3 listemin konuğu ise geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin en çok kazanan yazarı seçilen, popüler edebiyatın en sevilen yazarlarından Ayşe Kulin. Kendisi benim de her kitabını okuduğum neredeyse tek popüler edebiyat yazarıdır. Gelgelelim benim ilk 3 Ayşe Kulin romanıma:

yahudi soykırımı

1. NEFES NEFESE 


Adı gibi gerçekten nefes nefese okunan bir kitap. İkinci Dünya Savaşı ve Holokost Hikayelerine olan merakım nedeniyle de torpil geçmiş olabilirim ama benim en severek okuduğum Ayşe Kulin romanı kesinlikle Nefes Nefese'dir.  Avrupa tarihinin en acı gerçeklerinden Yahudi Soykırımı'nın yaşandığı yıllarda eski bir Osmanlı vezirinin kızıyla yahudi gencin aşkını konu alıyor roman. Hem arka fondaki tarihi gerçeklerin okura aktarılışı, hem de aşk hikayesinin gerçekçiliği ve etkiliyeciliği bakımından roman alanında en iyilerden. Hatta bir benzetme yapmak gerekirse; ağlamamak için kendinizle savaş verdiğiniz bir Çağan Irmak filmi izliyormuş hissi yaşayabilirsiniz bu romanı okurken. Hmm, hiç fena fikir değil aslında. Güzel bir Çağan Irmak filmi çıkabilir bu senaryodan. 



füreya koral'ın hayatı
2. FÜREYA

Cumhuriyet Türkiye'sinin ilk kadın seramik sanatçısı Füreya Koral'ın hayat hikayesini anlatan Füreya, okuduğum en iyi biyografilerden. Yer yer her biyografi gibi durgunlaşsa da geneliyle insanı alıp o döneme götüren cinsten. Bir de götürdüğü dönem Atatürk'ün yaşadığı dönem olunca ve roman karakterinin onunla ilgili anılarını okuyunca duygulanmamak elde değil. Roman, Füreya Koral'ın yaşamını ele alırken aynı zamanda Cumhuriyet döneminin diğer önemli sanatçılarının ve siyasetçilerinin de hikayelerine değiniyor. Böylelikle bir devrin en önemli şahsiyetlerini tanırken, Füreya gibi son derece asil ve yetenekli bir cumhuriyet kadınının duygu dünyasında kaybolarak o dönemin ruhunu hissedebiliyorsunuz.   


                                                 

3. UMUT 

Umut, Bosna'nın Osmanlı topraklarından kopmasıyla İstanbul'a göçen bir aile ile sürgünden yeni dönen imparatorluğun son maliye nazırı Ahmet Reşat'ın ailesinin öykülerini konu alıyor. Her romanında olduğu gibi Ayşe Kulin yine devrin siyasi olaylarıyla, bu olaylardan etkilenen ailelerin acılarını, sevinçlerini son derece ustalıkla harmanlamış. Romanın beni en çok etkileyen hikayesiyse Sabahat ve Aram'ın tutkulu aşkları. Yazarın kendi hayatını ve anılarını anlattığı Hayat adlı romanında da rastladığımız bu iki karakterin aşkı, belli ki benim gibi Ayşe Kulin'i de romanının ana karakterleri yapacak kadar etkilemiş. Benim tavsiyem, Ahmet Reşat'ın maliye nazırı olduğu, imparatorluğun son günlerini anlatan Veda adlı romanından sonra Umut'u okumanızdır. Böylece bu geniş ailenin bireylerini daha iyi tanıma ve olaylar arasında sebep-sonuç ilişkisi kurma şansı elde edebilirsiniz.