Bir JANE EYRE Uyarlaması Daha





2011'in en iyi edebiyat uyarlamalarindan Jane Eyre, Cary Fukunaga'nin ikinci yonetmenlik denemesi oldugu da hesaba katilirsa beklenenin oldukca ustunde bir film. Temelinde sınıf çatışması olan filmde, zor bir çocukluk geçirmiş, fakir ama akıllı ve gururlu Jane'in mürebbiyeliğini yaptığı kızın babasıyla yaşadığı aşk ilişkisi anlatılıyor.

Daha önce defalarca beyazperdede gördüğümüz bir Charlotte Bronte eseri olan Jane Eyre için en çok uyarlaması olan edebi eserlerden diyebiliriz.  Cary Fukunaga'nın yönetmenliğini yaptığı versiyonu ise romandaki kasvetli havayı yansıtması ve oyunculuklar açısından muadillerine göre oldukça başarılı.
Jane rolünde izlediğimiz Mia Wasikowska'nın hüzünlü bakışları karakterin psikolojisini seyirciye tam anlamıyla hissettiriyor. Çocukluğunun anlatıldığı sahneler, özellikle yetim okulunda maruz kaldığı şiddet sahneleri oldukça etkileyici. Filmin eksik kalan taraflarina gelecek olursak, aksiyon sahnelerinin çok pasif kaldigi soylenebilir. Jane'in patronu Bay Rochester'ı kurtardığı bir yangın sahnesi vardır ki üstünde cok daha fazla durulması gereken bir sahnedir. Hatta bu sahne tam olarak uyarlama olmasa da Jane Eyre'den esinlenilerek çekilmiş, başrollerini Türkan şoray ve Ediz Hun'un paylaştığı Sonbahar Rüzgarlari filminde bile romandakine daha uygun ve etkileyicidir. İzlemek isteyenler Sonbahar Ruzgarlari'na  buradan ulasabilirler.

Genel olarak Jane Eyre başarılı bir dram film olsa da birçok roman uyarlaması gibi yavaş ilerleyen kurgusuyla zaman zaman seyircinin sabrını sınadığını söyleyebilirim. Sürükleyici bir film bekleyenleri hayal kırıklığına uğratacak fakat dönem filmlerinden hoşlananlar için sırf kostümler ve mekanlar için bile izlenebilecek ve zevk alınabilecek bir film. 

PUANIM: 7
IMDB PUANI: 7.4

Iste bunlar da gelmis gecmis tum Jane Eyre uyarlamasi film ve dizilerin afisleri…